Recykling – Podkładka kuchenna z liny i pasków materiału

Propozycja pojedynczych ćwiczeń praktycznych na zbiórkę o tematyce związanej z ekologią i recyklingiem.

0
Autor:
pwd. Anna Bielawiec-Osińska
Chorągiew Kujawsko-Pomorska, Hufiec Toruń
Recenzent:
hm. Lucyna Czechowska, ZOKK 436/2011, ZOKP nr 6
Chorągiew Kujawsko-Pomorska, Hufiec Toruń
Zamierzenia:
Po zajęciach/warsztatach/... uczestnik będzie:
  • Potrafił wykonać podkładkę wykorzystując do tego celu materiały z recyklingu
Realizowane wymagania:
Wymagania z prób realizowane poprzez te zamierzenia:
Motyw i zakres tematyczny
Motyw główny:
  • Hobby i zainteresowania
Uszczegółowienie:

rękodzieło
Zakres tematyczny:

  • podkładka kuchenna z liny i pasków materiału
Forma materiału
Typ materiału:

Program kursu/warsztatu
Forma szczegółowa:

Majsterka
Informacje organizacyjne
min
10
opt
12
maks
15
120 min.
Prowadzących: 1
Uwagi:

Wymagania lokalowe, sprzętowe i potrzebne materiały
Wymagane materiały:

• 50 metrów (starego) sznura lub liny o średnicy ok. 10 mm (naturalnego, nie nylonowego, takiego, w który można wbić igłę)
• Nożyczki (na każdego uczestnika)
• Naparstek (na każdego uczestnika, ale nie jest absolutnie niezbędny)
• 4 metry kwadratowe materiałów (mogą przynieść uczestnicy)
• Szpula grubej nici ok. 0,3 mm
• Gruba igła (najlepiej tapicerska) sztuka/uczestnik
• Ścinki różnych materiałów (paski o szerokości ok. 3 cm; różnorodne typy, kolory, wzory materiału)

Przebieg
1
120 min.
Wykonanie podkładki kuchennej
Forma: Ćwiczenie praktyczne
1. Prezentacja gotowego przedmiotu – podkładki
2. Objaśnienie kolejnych kroków realizacji projektu
3. Wykonanie podkładek przez uczestników przy instruktarzu prowadzącego
Potrzebne materiały: Instrukcja wykonania krok po kroku (ze zdjęciami) i opis materiałów potrzebnych do wykonania pracy w pliku: H. Recykling – Podkładka kuchenna z liny i pasków materiału - instrukcja.pdf
Załączniki
1
H. Recykling – Podkładka kuchenna z liny i pasków materiału - instrukcja.pdf

Kopii:
1
Grubość:
Normalna
Druk:
KOLOR
Format:
A4
Kolor
kartki
Dotyczy elementu zajęć: Wykonanie podkładki kuchennej
Pobierz wszystkie załączniki