W świetle świec

Warsztaty, na których nauczysz się tworzyć świece, które pięknie wyglądają, pięknie pachną i nadają niepowtarzalny klimat.

0
Autor:
phm. Anna Wójcik, BOKK 417/2012
Chorągiew Lubelska, Hufiec Lublin
Recenzenci
  • hm. Lucyna Czechowska, ZOKK 436/2011, ZOKP nr 6 Chorągiew Kujawsko-Pomorska, Hufiec Toruń
Zamierzenia:
Po zajęciach/warsztatach/... uczestnik będzie:
  • wiedział, jak robić świece z różnokolorowego wosku
  • miał kreatywne pomysły na tworzenie świec z nietypowych przedmiotów
Realizowane wymagania:
Wymagania z prób realizowane poprzez te zamierzenia:
Motyw i zakres tematyczny
Motyw główny:
Uszczegółowienie:

Zakres tematyczny:

  • różne rodzaje świec parafinowych: jedno, dwukolorowe, trzykolorowe, z samego wosku i zrobione w owocach
Forma materiału
Typ materiału:

Pojedynczy element zajęć (np. ćwiczenie, gra)
Forma szczegółowa:

Majsterka
Informacje organizacyjne
min
5
opt
12
maks
15
240 min.
Prowadzących: 2
Wymagane: Umiejętności manualne
Uwagi:

Wymagania lokalowe, sprzętowe i potrzebne materiały
Miejsce:

Miejsce ze stołem i krzesłami/ławkami dla uczestników, na których będą leżeć materiały, a uczestnicy będą przygotowywać majsterki.
Warunki:

Potrzebne źródło ognia - najlepiej palnik z butlą gazową, na którym w garnku będzie można rozgrzać i roztopić parafinę
Wymagane materiały:

Garnek ok. 3-4 litrowy, parafina (2kg), knoty (30 sztuk), kubeczki plastikowe (30 sztuk), kolorowe świecie (po 2 opakowania każdego koloru: zielone, czerwone, żółte), kredki woskowe (4 opakowania), suszone owoce (po 1 opakowaniu: pomarańcze, jabłka, rodzynki, banany, żurawina), opakowanie kawy (całe ziarna), całe owoce: melon, ananas – jeden dowolny owoc na osobę.
Materiały uczestnika:

Scyzoryk lub finkę harcerską oraz menażkę
Ubiór uczestnika:

Wygodny

Przebieg
1
120 min.
Świece dwu/trzykolorowe
Forma: Majsterka
Zajęcia rozpoczynają się od wyjaśnienia uczestnikom zajęć w jaki sposób robi się świece dwu/ trzykolorowe, a następnie każdy robi swoją świecę.
Rozpoczynamy od rozgrzania parafiny, która zwykle jest koloru białego. Aby uzyskać parafinę w dowolnym kolorze należy do niej dodać kilka woskowych kredek lub kolorowych świeczek. Dodajemy jeden wybrany kolor kredek/świeczek. Gdy parafina się roztopi nalewany jej pewną ilość do kubeczka plastikowego, wsadzając do niego uprzednio knot, którego koniec sięga dna plastikowego kubeczka. Następnie przygotowujemy parafinę innego koloru i gdy poprzednia – wlana do kubeczka zastygnie i stwardnieje, dolewamy parafinę kolejnego koloru. Jeśli chcemy uzyskać świecę trójkolorową tą samą czynność powtarzamy z parafiną w trzecim kolorze. Aby knot w świecy zastygł w linii prostej należy albo trzymać go pionowo przy wlewaniu parafiny, albo można go przymocować do patyczka, który kładziemy poziomo na brzegu kubeczka, tak aby przytrzymywał knot prosto na środku. Ta druga opcja wskazana jest zwłaszcza przy młodszych uczestnikach zajęć, dzięki czemu mają wolne obie ręce i nie muszą trzymać knota w czasie wlewania parafiny. Na wierzch ostatniej warstwy parafiny można dorzucić ziarna kawy, żurawinę lub rodzynki na ozdobę.
Gdy wszystkie kolory parafiny zastygną i stwardnieją wycinamy delikatnie kubek plastikowy, tak aby wyjąć z niego świecę. Jeśli knot okaże się za długi można go odciąć. Świeca jest gotowa. Każdy uczestnik może zrobić po dwie świece (jedną dwukolorową, drugą trzykolorową)
Potrzebne materiały: Parafina, kredki woskowe, kolorowe świece, kubeczki plastikowe, butla gazowa z palnikiem, garnek, coś do mieszania (łyżka, patyk), nożyczki, knoty, kawa, rodzynki
2
120 min.
Świece w owocach
Forma: Majsterka
Każdy uczestnik otrzymuje jeden dowolny owoc: melon lub ananas. Rozkraja go na pół i nożem lub finką wykrawa z niego miąższ, który przekłada do menażki, a po zajęciach może zjeść.
Gdy owoc jest wydrążony można przystąpić do rozgrzania i wlewania parafiny w jednym wybranym kolorze. Przy wlewaniu należy dodatkowo trzymać knot w pozycji pionowej, gdzie jego koniec leży na dnie wydrążonego owoca. Zanim parafina całkowicie zastygnie wrzuca się do niej suszone owoce na ozdobę.
Potrzebne materiały: Owoce dla uczestników: ananas lub melon, parafina, knoty, suszone owoce : jabłka, pomarańcze, banany, scyzoryki lub finki, menażki.